Saturday, February 24, 2024

Benimaclet is almost covered in fields

This Monday afternoon, residents learned about the new PAI design for the neighborhood of Benimaclet planned by the Council of the City of Valencia, the same draft that was sent to the Department of Environment and Territory, so that it can prepare the mandatory environmental report that has not yet been given. a new step and will begin consultation phases with neighborhood groups.

Among the innovations presented by various neighborhood groups, it is emphasized that a large central park will be created in the neighborhood, a green area of ​​20,000 square meters, which will become the green thick of the neighborhood and a basis for project.

In addition, with the revision of the PAI, as explained by the Department of Urban Planning, the upper area for private use is reduced by more than 15,000 square meters, which translates into significant public creation of those spaces.

The Councilor of Urbanism, Juan Giner, also explained to the representatives of the Musical Instructional Center of Benimaclet (CIM), the collective ‘Si al PAI’, Per Benimaclet, Cofradía de los Santos Patronos, Asociación Cultural Poble de Benimaclet, and Cuidem Benimaclet, that green areas will increase by more than 20,000 square meters compared to the current planning, which translates into an increase of 40%.

Meeting of Benimaclet groups with the Urban Planning Councilor, Juan Giner, Council of the city of Valencia

It is also detailed that the new draft combines, on the one hand, the ideas of the plan designed by the architect José María Ezquiaga, editor of the draft of the Special Plan for the functional area No. 18 of Benimaclet, and others, the ideas agreed upon in a motion approved by PP, VOX, and PSPV, and with the abstention of Comromís, in the Urban Planning Commission held last September.

It also includes the various ideas generated by the various participatory processes developed in the neighborhood, as well as other urban planning documents or territorial action plans.

Green thickets and buildings at the ends of the neighborhood

The new proposal concentrates on the built and tertiary surface in front of the roundabouts of Avenida de Cataluña and Avenida de Alfahuir to respect the consolidated neighborhood area. In fact, the concentration of buildings on the ends creates the aforementioned dense green area of ​​30,000 square meters in the center of the area.

The project proposes an improvement of the connection of the city with the orchard in such a way that “the orientation of the buildings is changed to comply with the existing urban layout, with the aim of improving the connection and recovery of traditional roads such as Camí de Farídos, Camí de les Fonts, and Camí de Vera,” according to Urban Planning.

In this sense, it should be noted that, by concentrating on the construction of the ends, the height of the remaining blocks is reduced so that they are assimilated to the heights of the existing buildings, which are almost eight stories high.

Linear park next to Ronda Norte

In addition, included in the project, “as a result of public participation, a green strip adjacent and parallel to the Northern Ring Road, in such a way that the integration of the routes of pedestrians and cyclists in the urban layout is improved and a transitional space between the garden and the city,” they show from Urbanismo.

This space was created, among other reasons, by reducing more than 15,000 square meters of surface area for private use, which includes the significant creation of public spaces.

Municipal market, sports and school areas

All these changes will allow the creation of new facilities throughout the area, with the municipal market, because currently there are no people in this neighborhood, as well as sports facilities, facilities in education, and various multifunctional areas.

They also informed the neighbors that they would protect and restore two farmhouses: Casa Tello and Casa Bolea.

Finally, in response to the needs raised by the residents, the parking spaces available in the neighborhood have been decidedly expanded, both on the street and in the design of the two high parking lots.

It is worth remembering that the information presented by the neighbors is a draft, a text that is also sent to the Department of Environment and Territory so that it can provide an assessment, and then the process of involving the neighbors will begin.

World Nation News Desk
World Nation News Deskhttps://worldnationnews.com/
World Nation News is a digital news portal website. Which provides important and latest breaking news updates to our audience in an effective and efficient ways, like world’s top stories, entertainment, sports, technology and much more news.
Latest news
Related news